RUPTURES & CONVERGENCES

adsiz monika-drozynska-kuad-gallery zaproszenie_web_tr_pl

RUPTURES & CONVERGENCES

Contemporary Art Exhibition on the Occasion of 600th Anniversary

of Relations between Poland and Turkey

KOPUŞLAR ve KAVUŞMALAR

Polonya ve Türkiye ilişkilerinin 600. yılı dolayısıyla Çağdaş Sanat Sergisi

Artists/ Sanatçılar

Gülçin Aksoy, Anna Baumgart, Kuba Bąkowski, Piotr Bosacki, Karolina Breguła, Wojtek Doroszuk, Monika Drożyńska, Nezaket Ekici, Angelika Fojtuch, Karolina Freino, Patrycja German, Koray Kantarcıoğlu, Piotr Kmita, Katarzyna Krakowiak, Sıtkı Kösemen, Tomasz Kulka, Robert Maciejuk, Anna Molska, Ardan Özmenoğlu, Ferhat Özgür, Tomasz Partyka, Agnieszka Polska, Çağrı Saray, Wilhelm Sasnal, Sümer Sayın, Janek Simon, Piotr Skiba, Konrad Smoleński, Tunca Subaşı, Antek Wajda, Uygur Yılmaz, Krew z Kontaktu (KZK)

1st exhibition /sergi: 2 May/Mayıs 2014

2nd exhibition/ sergi: 5 June/Haziran 2014

 

 Culture and Art Centre in Wrocław and Kuad Gallery are proud to participate in the celebrations of 600th year of Poland -Turkey Relations and to realize two group exhibitions (May and June 2014) with 32 artists from Poland and Turkey. Diplomatic relations were established between of Poland and Turkey 600 years ago in 1414, when – as Jan Długosz mentions in his chronicles – Sultan Mehmet I Çelebi hosted the first Polish diplomatic mission at his court in Bursa (Empire’s capital of that time). These 600 years have seen Poland and Turkey’s political, trade and cultural links develop and flourish. As well as sharing a border in the 15th century, the countries also connected through their multiculturalism and having a specific place at the geopolitical world’s map.

After 600 years profound historical background, 20th century relations between Poland and Turkey need to be questioned for the absence of human relations and communication. With the end of WW II, during the Cold War period of conflicting ideological hegemonies Turkey and Poland relations became totally damaged and stagnant until the Fall of Berlin Wall. Even after 1989, the relations have not been recharged as much as it should be, due to the hesitant transformations in official diplomatic relations as well as in economic collaborations and cultural communications. This crucial official initiative to celebrate the historical relation will convey an opportunity to multi-disciplinary cultural and artistic communication and exchange, in which this exhibition will have its function as a basis for future collaborations and partnerships between artists and art experts.

Organised by Art and Culture Centre in Wroclaw and Kuad Gallery Ruptures and Convergences exhibition and its accompanying events programme are aimed at connecting artists from Poland and Turkey, whilst creating a new and sustainable relation.

 Here the title Ruptures and Convergences not only refer to the historical fact that the relations between Turkey and Poland have endured complex conflicting stages, but also to the character of today’s art works, which are based on retroactive expostulations and prospective proposals. While retroactive expostulations reflect a dissident position -i.e.—a rupture from the status quo, the prospective proposals promise a convergence of ideas, implementations and achievements. We will present works by artists who debuted in 90’s and later and who relate to the mythologies and archetypes deeply rooted in both cultures, presented however, in a contemporary context of current geopolitics. The idea of Ruptures and Convergences is to shed current visual interpretations to our cultural heritages and status, with a particular emphasis on past and recent political and economic transformations, social polarisations and today’s globalisation process. It may be that, through juxtaposing recent art scene in Poland and Turkey, we will be able to discover some shared experiences and to create a consistent narrative for creative communication and collaboration.

Co-financed by the Ministry of Culture and National Heritage and the Lower Silesian Voivodeship.The project is organized as part of the 2014 cultural programme celebrating 600 years of diplomatic relations between Turkey and Poland.

More information about the celebrations’ programme: www.turkiye.culture.pl

 Organization and CoordinationCulture and Art Centre in Wroclaw (OKIS) and Kuad Gallery, İstanbul
Curatorial TeamAgnieszka Chodysz-Foryś, Beral Madra, Güneş Nasuhbeyoğlu,
Małgorzata Sobolewska
CoordinationMatylda Chmielewska
Press RelationsNilüfer Sülüner
Graphic DesignDaria Malicka

 

Wroclaw Sanat ve Kültür Merkezi (Ośrodek Kultury i Sztuki we Wrocławiu-OKIS) ve Kuad Galeri Polonya Türkiye 600. yıl ilişkileri çerçevesinde

Mayıs-Haziran 2014’de Polonya ve Türkiye’den 32 sanatçıyla iki sergi gerçekleştirmekten kıvanç duyuyor. Polonya ve Türkiye arasında diplomatik ilişkiler – Jan Długosz’un günlüklerinde belirtildiğine göre-600 yıl önce 1414’de Sultan I. Mehmet Çelebi o dönemde başkent olan Bursa’daki sarayında Polonya diplomatik heyetini kabul etmesiyle başladı. 600 yıl boyunca Polonya ve Türkiye arasındaki siyasal, ticari ve kültürel ilişkiler gelişti ve zenginleşti. 15. yy’ da sınırdaş olan iki ülke çoğul kültürleri açısından da birbirine bağlandı ve dünyanın siyasal-coğrafi haritasında özel bir yere sahip oldu. Bu 600 yıllık köklü tarihsel arka plana karşın 20.yy’daki insan ilişkileri ve iletişim koşulları açısından Polonya Türkiye ilişkilerini sorgulamak gerekiyor. İkinci Dünya Savaşı sonunda başlayan Soğuk Savaş döneminin ideolojik egemenlikleri yüzünden Polonya Türkiye ilişkileri zarar gördü ve büyük bir durgunluk yaşandı. Bu durum Berlin Duvarı’nın yıkılmasına kadar sürdü. 1989’dan sonra bile resmi diplomatik ilişkilerdeki uzun süren değişimler, ekonomik ortaklıklar ve kültürel alış verişin yavaşlığı dolayısıyla ilişkiler olması gereken düzeye yükselemedi. Tarihsel ilişkinin anımsanmasını ve kutlanmasını öngören bu resmi girişim artık çok disiplinli kültürel ve sanatsal iletişim ve alış veriş için çok verimli bir olanaktır. Bu bağlamda sergimiz sanatçılar ve sanat uzmanları arasında yakın gelecekteki işbirlikleri ve ortaklıklar açısından temel bir buluşturma işlevi taşıyacak.

Wroclaw Kültür ve Sanat Merkezi (Ośrodek Kultury i Sztuki we Wrocławiu)

ve Kuad Galeri’nin düzenlediği Kopuşlar ve Kavuşmalar sergisi ve sergiyle bağlantılı açık oturum ve konser gibi etkinliklerin amacı Polonya ve Türkiye’den sanatçı ve sanat uzmanları arasında yeni ve sürdürülebilir profesyonel iletişim ve ilişkiler kurmaktır.

Burada Kopuşlar ve Kavuşmalar başlığı yalnız Polonya Türkiye arasındaki ilişkilerin 20.yy boyunca karmaşık çelişkili ilişki dönemlerinden oluşan tarihsel gerçekleri yansıtmakla kalmıyor aynı zamanda günümüze özgü sanat

yapıtlarının geçmişi irdeleyen gelecek için öneriler sunan özelliklerini de yansıtıyor. Geçmişe yönelik irdelemeler sanatçının muhalif tutumunu -başka deyişle mevcut düzenden uzaklaşmasını- yansıtırken, geleceğe yönelik öneriler düşüncelerin, uygulamaların ve kazanımların birbirine kavuşmasını sağlıyor.

 Bu sergide 90’lı yıllardan başlayarak öne çıkan sanatçıların her iki kültürün temellerindeki mitolojiler ve arketiplere gönderme yapan, ancak günümüzün siyasal-coğrafi ortamında üretilen işlerini sunuyoruz. Kopuşlar ve Kavuşmalar’ın içerdiği düşünce kültürlerimizin mirasına ve bugünkü durumuna güncel bir görsel yorum getirmektir; bunu yaparken özellikle geçmişteki ve günümüzdeki siyasal ve ekonomik değişimlere, toplumsal kutuplaşmalara ve günümüzdeki küreselleşmeye vurgu yapmaktır.

 Polonya ve Türkiye’deki dönemin sanat üretimini karşı karşıya getirerek, buluşturarak paylaşabileceğimiz deneyimleri keşfedebilme olanağımız var;  bu yolla yaratıcı bir iletişim ve işbirliği kurabiliriz düşüncesindeyiz.

 Polonya Cumhuriyeti Kültür ve Ulusal Miras Bakanlığı ve Aşağı Silezya Voyvodalığı’nın ortak kaynaklarından finanse edilmiştir. Proje, 2014 yılında kutlanacak Polonya-Türkiye ilişkilerinin kuruluşunun 600. yıldönümü dolayısıyla düzenlenecek olan kutlamaların kültür programı çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.

 Kutlamalara ilişkin daha fazla bilgi için: www.turkiye.culture.pl 
Organizasyon ve Koordinasyon:  Wroclaw Kültür ve Sanat Merkezi (OKIS) and Kuad Galeri, İstanbul
Küratöryel Ekip: Agnieszka Chodysz-Foryś, Beral Madra, Güneş Nasuhbeyoğlu, Małgorzata Sobolewska
Koordinasyon: Matylda Chmielewska
Basınla İlişkiler: Nilüfer Sülüner
Grafik Tasarım: Daria Malicka