“ÇOCUKLAR VE GENÇLER İÇİN ÇOĞALTMALAR”, DİYARBAKIR SANAT MERKEZİ AÇILIŞ SERGİSİ

çoğaltmalar sergisi1
çoğaltmalar sergisi1
çoğaltmalar sergisi2
çoğaltmalar sergisi2
çoğaltmalar sergisi3
çoğaltmalar sergisi3
diyarbakır sanat merkezi açılış töreni
diyarbakır sanat merkezi açılış töreni
dsm açılış sergisi-murat belge-osman kavala
dsm açılış sergisi-murat belge-osman kavala
dsm açılış sergisi-murat belge, ömer madra, şahin alpay
dsm açılış sergisi-murat belge, ömer madra, şahin alpay
dsm açılış açık oturumu
dsm açılış açık oturumu

ÇOCUKLAR,  GENÇLER ve ÇEVRELER İÇİN 
ÇOĞALTILMIŞ YAPITLAR SERGİSİ 
DİYARBAKIR SANAT  MERKEZİ  

7 Eylül -11 Ekim  2002

Borusan Kültür ve Sanat Merkezi İşbirliğiyle 

Erdağ Aksel, Selda Asal, Yılmaz Aysan, Alpaslan Baloğlu, Hülya Botasun, Handan Börütecene, Tayfun Erdoğmuş, Nilüfer Ergin, İnci Eviner, Bilge Friedlaender, Melih Görgün, Selma Gürbüz, Güven İncirlioğlu, Günseli Kato, Serhat Kiraz, Melike Abasıyanık Kurtiç, Ahmet Öktem, Lerzan Özer, Özlem Tarı

Küratör:Beral Madra

Borusan Sanat Galerisi,  1997’de ve 1998’de sanat ve kültür hizmeti kapsamında çocukları ve gençleri özellikle hedef kitlesi olarak gördüğü için, onları daha erken yaşlarda bir sanat galerisinin işlevlerine ve anlamına alıştırmak, yaşadıkları önemin sanatçılarını yakından tanımalarını, sanat yapıtının yaşam içindeki aydınlatıcı, düşündürücü anlamını kavramalarını sağlamak amacıyla, bir oyuncak ya da bir kitap kadar kolay satın alınabilecek bir sanat yapıtı dizisi oluşturdu.

Bu sergide bu yapıt dizisi Diyarbakır’lıların beğenisi ve dikkatine sunuluyor.
Çocuklar ve Gençler için Çoğaltılmış Yapıtlar’da sanatçılar tasarımlarını iki ana grupta (Çocuklar (6-11 Yaş) ve Gençler (11-17 Yaş)  ve dört alt grupta ( İşlevsel / Oyun / Kitap türünde/ Salt Sanat Olarak) değerlendirmiştir. Çevreler için Çoğaltılmış Yapıtlar’da, çevre bilinci ve çevre kirliliği kentsel ve kırsal, bireysel ve toplumsal, içsel ve dışsal çevrelere ilişkin yorumları içeren yapıtlarla gündeme gelmektedir.
Günümüz çocukları ve gençleri yoğun bir tüketim yönlendirmesi ile karşı karşıyadır. Tüketim dünyasının sunduğu seçenekler sonsuzdur; bütün düşlere, isteklere ve alım gücüne yanıt verecek olanaklar vardır. Sanat yapıtı, bu çoklu ortam içinde onlara satın almak istedikleri şeyin anlamı ve değeri üstünde düşünme olanağı verecek önemli bir seçenektir. Bu bağlamda sanat yapıtı hem bir yaratıcının düşüncesinin genç bir  beyine zengin açılımlar kazandırması işlevini taşımaktadır, hem de kültürel altyapıların oluşturulması sürecinin temel ögesi olma durumundadır.
Çoğaltılmışlar, duvara asılarak, bir tezgah üstünde, vitrin içinde, rafta sergilenecekleri ve saklanacakları varsayımına göre üretilmiştir.