A MARGINAL REVOLUTION

Fotoğraf0537 Fotoğraf0538Fotoğraf0541Fotoğraf0546

Roni Feldman-Turkey Shots-2013-acrylic on panel Sam Durant-Upside Dowm Chairs-2000-poster Shaun Gladwell-Double Field-Wievfinder-2010-video Tracey Emin-Every Bodies Been There-1998-lithography print William Kaminski-Fuckyou6969-2013-video

 

 

MARJİNAL BİR DEVRİM/A MARGINAL REVOLUTION

Sanatçılar/Artists

Gül Çağın, Sam Durant, Tracey Emin, Roni Feldman, Shaun Gladwell, Nicolas Grenier, Kio Griffith, William Kaminski, Jay Lizo, Marcos Lutyens, Claudia Parducci, Chad Person, Max Presneill.

Küratörler/Curators: Max Presneill – Gül Çağın

10.09.2013-10.11.2013

Yaşadığımız tarihin en can alıcı kavşağında, zamana damgasını vuran en büyük olgu belirsizlik ortamının giderek belirleyici olmasıdır. Hükümetlerin içinde bulunduğu iktidarsızlık hem tek yanlı particiliğe dönüşüyor hem de bazı durumlarda sivil çalkantılara ve dahası ciddi dönüşümlere neden oluyor. Amerika’da sanatçıların giderek siyasal konulara yöneldiğini görüyoruz. Siyasete yönelen ve yeniden canlanan bu ilgi yalnız doğrudan doğruya değil, dolaylı olarak da bir biçimde kendini gösteriyor. Sergiye katılan bütün sanatçılar yeni yaklaşımlar sunarak siyasal içerikli konuları irdeliyor ve kendi ilişkilerini yeniden tanımlamak için tehlikeli konuları — sivil haklar, yetkeye muhalefet, gelecekle ilgili söz sahibi olmak ve özgürlük kavramı– yeniden gözden geçiriyorlar.

Bu sanatçıları Occupy, Anonymous ve Wikilieaks gibi popüler grupların yer aldığı saflarda görmek olasıdır. Kendi marjinal durumlarını bir yandan öz-dönüşümlü bir şekilde kabul ederken diğer yandan da topluma söylem seçeneği sağlamaya devam ediyorlar- her ne kadar ayrıcalıklı ve seçkin izleyici merkezli koşul ve konumdan dolayı eylemcilik ile ilişkileri sorunsal olsa da, bu sanatçılar sanat yaparken değişim getirme olasılıklarıyla ilgili umut verici bir tutumu temsil ediyorlar. Özgürlüklerle finansal güç arasındaki sorunlu ilişki ayrıca meta-diyalog aracılığıyla ele alınıyor, başka bir yerdeki seyirciye ulaşmak için çalışmaların nakledilmesinde yaşanan zorluklar ve sanatçıların yaptırım gücüne pratik sınırlar koyan şartlar araştırılıyor. Bu finansal engeller belli bir dinamiğe çağrışım yapıyor, parasal gücün neden olduğu sorunlar sanatçının kendi sesini duyurma kapasitesi ile ifade etme sınırlılığı arasındaki ve ayrıca toplanma hakkı ile gruplaşma isteği arasındaki ilişkiyi yansıtıyor ve etkiliyor.

Max Presneill_ Curatorial Director, Artra Curatorial___maxpresneill@gmail.com

Gül Çağın_ Istanbul Advisor to Artra Curatorial______newrag2002@yahoo.com

 

ARTRA Curatorial geleneksel sanat mekanlarında ve farklı mekanlarda projeler ve sergiler gerçekleştirdi. Küratörlük pratiklerinin göçebe uzantıları bağlamında Los Angeles merkezinde 12th Kat adında 300m2’lik kalıcı bir mekanda ve Co/Lab Sanat Fuarında etkinliklerini sürdürmektedir. Tokyo, Berlin, London, Sydney, Mexico City, New York, Londra gibi kentlerde Los Angeles kökenli sanatçıların uluslararası sergilerinde de sorumluluk almaktadır.

ARTRA ekonomik daralma yüzünden sergi olanakları kısıtlanan sanatçılar için çözüm arama gereksinimden doğmuştur. Ticari galeriler kapanırken, kar amacı gütmeyenlerin bütçeleri küçülürken ve geleceğe yönelik parasal destekler kururken, sanatçılar ve kitle arasındaki ilişkileri sürdürmek gerekiyordu ve ARTRA bu işlevi üstlendi.

  1. İSTANBUL BİENALİ PARALEL ETKİNLİĞİ

*****************************************************************************************

At this crucial time in history, as perhaps all times are, the climate of uncertainty grows hotter and hotter. Distrust in governments has led to increased partisanship and in some cases, civil unrest and even revolution. In the USA we are seeing artists increasingly turn to political themes. Sometimes these manifest themselves in oblique ways and at other times are directly engaged but all of the artists in this exhibition propose new ways of considering the Political and their relationship to these issues – of civil liberties and rights, of opposition to authority, of concerns over the future and to notions of freedom.

These artists can be seen as aligned with popular movements such as Occupy, Anonymous and Wikileaks, providing an alternative discourse for society while recognizing self-reflexively that they are marginalized somewhat – as the status and positioning of artists, within privileged spaces and audiences, can be problematic in relation to activism but still heralds the hope that these artists hold in the act of making art and its possibility for change.

The problematic aspects of the relationship of freedom to monetary power are also explored via a meta-dialogue exposed by the pragmatic limitations to the ability of the artists involved to transport their works to another audience. These financial boundaries themselves speak to the dynamic between the ability to have ones voice heard and the constrictions to expression, the right to assembly and association, caused by money and thus Power.

Max Presneill_Curatorial Director, Artra Curatorial maxpresneill@gmail.com

Gül Çağın_Istanbul Advisor to Artra Curatorial newrag2002@yahoo.com

ARTRA Curatorial have created various projects with dynamic exhibition formats varying from traditional to non-traditional exhibition spaces which encompass nomadic extensions of their curatorial practice, a permanent 3000 sq ft space in downtown Los Angeles called 12th Floor and the annual Co/Lab Art Fair for alternative spaces, held in Los Angeles. We are also responsible for international exhibitions of Los Angeles based artists in galleries worldwide, with shows in Tokyo, Berlin, London, Sydney, Mexico City, New York, London and other locations, as well as creating exhibitions in Los Angeles with artists from around the world.

ARTRA was formed in answer to the restrictions in exhibiting opportunities for artists following the economic meltdown. With commercial galleries closing, non-profits seeing their budgets shrink and future funding drying up we felt the need for a return to some DIY creativity in the search for an engagement between artists and audiences

PARALLEL EVENT OF THE 13TH ISTANBUL BIENNALE